Projektek

Legfrissebb - Hírek // Projektek


Hármasfalu büszkesége a Közösségi Ház

2009. August 31.

Kiss Dénes hármasfalui lelkész 1982-ben látogathatott meg egy többfunkciós épületet Magyarországon: egy konyhával ellátott iskolát, ahol a gyerekek délután is tanultak, ebédeltek, de a település idõseit is kiszolgálta az önkormányzat által fenntartott intézmény.
Felnõttként szülõfalujába hazatérve Kiss Dénes ugyanezt próbálta megvalósítani. Sok az idõs, egyedül élõ, magát ellátni nem képes személy, a gyerekek régebb csavarogtak, ma számítógép elõtt töltik a délutánokat. Ezért próbált egy olyan intézményt felépíteni, amelyben tanulhatnak, étkezhetnek, szórakozhatnak a gyerekek, és a felnõttek számára is hasznos otthon lehet.


Az épület elkészült

A konkrét elképzelés 1993-ban fogalmazódott meg, amikor a lelkész Entz Gézával, a magyar kormány Határon Túli Magyarok Hivatalának vezetõjével találkozott. Benyújtott pályázatára 1,5 millió forintot ítélt meg a Pro Professione Alapítvány, hisz Hármasfaluban sosem volt óvodaépület, mindig valamely elkobzott ingatlanban (utoljára Barátosi Szabó Antal udvarházában) mûködött az intézmény.

A gyülekezet is gyûjtésbe kezdett, és elsõ lépésben megvásároltak 80 ezer téglát. 1994-ben beszerezték az engedélyeket, terveket, 1995-ben megöntötték az épület alapját. Több pályázattal is próbálkoztak, de a szocialista kormány másként támogatta a határon túli magyarságot, mint az Antal-féle polgári kormány, ezért elég sokáig stagnált az építkezés kérdése.

Adományok, pályázatok 2000 után a hollandiai Alfa és Omega Alapítvány 40 ezer eurót adományozott a célra, így tetõ alá kerülhetett az épület. Egy pályázat nyomán újabb 40 ezer eurót adtak a hollandok. A Közösségi Ház több funkciót lát el. A 40 kisgyereknek itt mûködik az óvoda két tanteremmel, irodákkal, mosdóhelyiséggel és ruhatárral. Központi fûtéssel ellátott, világos, modern intézmény, ahol városi szintû körülmények között tanulhatnak az apróságok. A konyhában az inox hûtõszekrénytõl a mikrohullámú sütõig minden megtalálható. Külön raktárak, öltözõk, mosdóhelyiségek állnak a személyzet rendelkezésére. Orvosi rendelõ és váróterem is készült, de mivel itt nincs állandó családorvos és a lakosság kibédi, erdõszentgyörgyi és gyulakutai orvosokhoz jár, ebben a részben is vendégszobákat alakítottak ki, ugyanígy a félemeleten és az emeleten is (ahol a jelenlegi három mellett még két szobát szeretnének elkészíteni).

Gligor Róbert László

http://www.vasarhelyi-hirlap.ro/#top

 

http://www.szekelyfalvak.info/index.php?option=com_content&task=view&id=248&Itemid=1